Tuesday, August 23, 2016

Divlje zvijeri u centru grada 2. dio – Drama se nastavlja

I dalje ne mogu da se načudim do koje mjere ne poznajemo svoje okruženje, prirodu, floru i faunu. Zaista, otkad mi živimo na ovom prostoru i koliko godina, desetljeća, vijekova, milenijuma treba da prođe pa da počnemo primjećivati život oko sebe i upoznamo ga? Nije to nešto sa čim treba da se bave isključivo prirodnjaci. Djecu treba od vrtića upoznavati sa prirodom, biljkama i životinjama koje žive u njihovom okruženju. Treba ih upozoriti na opasne vrste i naučiti ih šta smiju, a šta ne smiju dirati. Treba ih i naučiti koje su vrste bezopasne i otkloniti nepotrebne fobije. Nije zdravo ni normalno da se odrasli ljudi plaše živih stvorenja od kojih im ne prijeti realna opasnost. Pišem ovo isfrustriran naslovima u medijima koje čitam zadnjih dana. Evo nekih:



Hajde da malo analiziramo ove senzacionalne tekstove.
Poštovani novinaru, kako to mislite „Na Kastelu se pojavile škorpije“? Ako vi i vaš drug očevidac niste znali škorpije žive na Kastelu, u Banjaluci, Krajini, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Balkanu, Evropi, Evroaziji i cijeloj zemaljskoj kugli puno duže nego vi i vaši preci, a bogami i cijeli ljudski rod. I živjeće puno duže nakon što homo sapiens izumre ili evoluira u neko više ili niže biće. Stotine miliona godina su stari fosili škorpija i ima ih bukvalno po cijeloj planeti. S obzirom da banjalučku tvrđavu Kastel spominjete u vašem paničnom vapaju, moram vam skrenuti pažnju da Kastel, a samim tim i Banja Luka, Krajina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina i Balkan pripadaju južnoj Evropi i širem pojasu Mediterana gdje su škorpije sasvim normalna pojava. E sad, postoje vrste škorpija koje su otrovne i mogu ugroziti ljudsko zdravlje, ali takve ne žive na ovom kontinentu i ne treba da ih se plašite.

U sljedećem naslovu teksta nije mi jasno koga novinar smatra čudovištem, vojnika ili zmiju? Računajući da godišnje puno više zmija strada od ljudske ruke nego obratno bilo bi logično da je vojnik čudovište. Uz to je ubio bezopasno stvorenje koje mu nije moglo nauditi. Zadnjih godina nekoliko puta sam naletio na slične tekstove. Zmija monstrum, džinovska zmija, čudovište i slično. Ljudi, kod nas žive gmizavci koji mogu narasti i preko dva metra dužine. Nije to ništa neobično. Kravosas, bjelica, bjelouška sve su to zmije koja mogu dostići dužine od kojih se diže kosa na glavi, ali one nisu opasne za čovjeka koliko god nekome gadno izgledale. Jedine otrovne i samim tim opasne evropske zmije su poskok i riđovka ili šarka. Ostale su bezopasne. Ubijaju se ih iz straha i bez razloga.
U svemu ovome nisu mi jasni novinari koji objave tekst o nečemu o čemu nemaju pojma, a da prethodno nisu u stanju prosurfati internetom nekoliko minuta i samo složiti malo kvalitetniji tekst. Pa imate  google i wikipediju, nije to kvantna fizika. I ja to upravo sada radim. I da ne bude da sam se okomio na sve novinare evo i jednog lijepog primjera. Autor je napisao atraktivan tekst sa senzacionalnim naslovom da bi privukao publiku, a ipak uradio kvalitetno istraživanje i sastavio dobru priču:


A sada senzacija:

U blizini centra Banjaluke, u samom studentskom kampusu uočene neobične divlje životinje!!!

Dragi sugrađani, u mom prvom tekstu sa naslovom Divlje zvijeri u centru grada sam pisao o neobičnim i rijetkim stvorenjima koja žive u našoj neposrednoj blizini i vješto se skrivaju od naših pogleda. Predstavio sam vam lasicu (neki su mi rekli da je to ipak kuna, ali meni je to isto), salamandera (neki su me ispravili da je to daždevnjak, ali meni je to isto) i sivu čaplju. U prvom dijelu današnjeg teksta spominjao sam škorpije i više vrsta zmija, a sada vam donosim tri nova imena. Sve tri ove vrste obitavaju na banjalučkom polju (i ne samo tamo), mogu se vidjeti uz ogradu studentskog grada, a ponekad i u samom kampusu. Čuo sam da neki nesavjesni građani idu da ih love u šikari Banjalučkog polja što smatram izuzetno opasnim jer se radi o gradskoj zoni, a u tom žbunju se pored divljih životinja često kriju i tinejdžeri iz različitih razloga i pobuda.
Idemo redom:
Viđao sam u ih Slatini, ali i nekoliko puta u kampusu Studentskog grada, uvijek uz ogradu prema banjalučkom polju. Znaju se muvati po privatnim imanjima i tražiti hranu. Mužjaci su naročito lijepi zbog boje perja. Ženke su nešto manje i svjetlije bojei nemaju kitnjast rep kao mužjaci.
Fazan
Da je nisam prije nekoliko dana vidio u kampusu, opet uz istu ogradu prema banjalučkom polju, ne bi se našla u ovo tekstu. Liči na ženku fazana, ali ipak je značajno manja. I fazan i prepelica su ptice koje ne mogu visoko ni daleko da lete. Tek toliko da preskoče ogradu ili neki niži objekat. Uglavnom se kriju u žbunju.
Prepelica
Od svih nabrojanih stvorenja, vjerovatno jedino koje bi se moglo svrstati u kategoriju divljih zvijeri, ali ta tvrdnja bi bila poprilično nategnuta. Lisica potencijalno može biti opasna po čovjeka samo ako je bolesna, ali u tom slučaju podjednako su opasni i psi i mačke. Vjerovatno najgora stvar koju lisica može uraditi jeste da nekom ukrade kokoš. Lisicu sam nedavno vidio u naselju Motike, a moj brat i rođak prije nekoliko dana u večernjim satima su je vidjeli u studentskom kampusu.
Lisica

Ove pojave u Banjaluci nisu ništa neobično. U mnogim velikim gradovima, puno većim od Banjaluke žive divlje životinje. Rakuni, jeleni, losovi, kojoti, vjeverice, sokolovi, čak i pume žive u samim gradovima ili u neposrednoj blizini pa često znaju zalutati u urbane cjeline. Mnogi gradovi su za maskote uzeli upravo takve životinje i na taj način promovišu održivi razvoj, suživot i zaštitu životinja. Odnos prema prirodi govori i o stepenu civilizacijskog razvoja. Prošla su vremena kada je čovjekova ambicija bila podčiniti sve vrste sebi. U razvijenom svijetu su aktuelne teme suživota i održivog razvoja. Donekle se slažem da smo mi još uvijek daleko od razvijenog svijeta, ali nije ni tako daleko od nas kako nam se nekad čini. U svakom slučaju ništa nas ne spriječava da mijenjamo način razmišljanja i počnemo se ponašati u skladu sa modernim ekološkim standardima. Za početak, trebamo se upoznati sa živim svijetom oko nas jer neznanje stvara strah, a u strahu često nedužni stradaju. Zato prekinite besmislenu hajku.

I još jedna misao za kraj: Iskreno bih volio da se ove uloge prihvati neko kome je ova oblast bliža nego meni. Ne osjećam se dovoljno kompetentnim za ovu temu i rado ću podržati svaku iskrenu akciju ovakve vrste bilo da dolazi od pojedinca ili organizacije.

No comments: